29 de febrer 2008

La mixeta d'Schrödinger

Hola canalla,

Aprofitant que aquesta setmana hem tingut la visita del Pitonissu Natx, ens mirarem l'Astrologia des d'un punt de vista més rigorós. És una mica llarg, però molt interessant.

Què és l'Astrologia? És un conjunt de creences que preten conèixer i predir el destí de les persones, i amb aquest coneixement, pronosticar esdeveniments futurs. Basa tot aquest coneixement en la observació i el moviment dels astres.

Cal diferenciar-la clarament de l'Astronomia, que si que és una ciència, mentre que l'astrologia només és una pseudociència.

L'astrologia, diu que la posició relativa del Sol respecte les constel.lacions del zodíac a l'instant del naixement d'una persona, ens determina el seu signe astrològic.

Conceptes previs:
-El.líptica: és el pla que conté la òrbita de la Terra al voltant del Sol. (un volta sencera és un any)
-Equinocci: dies en què la duració del dia i la nit és igual en tot el món. N'hi ha dos, el d'estiu i el d'hivern.
-Constel.lació: agrupació d'estrelles aparentment properes, que les civilitzacions antigues van unir amb linies formant figures a les quals van posar noms (la majoria relacionats amb la mitologia)
-Eix de la Terra: recta imaginaria que uneix els pols (nord i sud) de la Terra.

Durant el període helenístic, es va fixar el punt zero de l'el.líptica a l'equinocci de primavera, que per aquelles dates era el 21 de març. Segidament, es va dividir l'el.líptica en 12 segments iguals de 30º utilitzant el punt zero com a referència. Així vam tenir delimitats els 12 signes del zodíac.

El 21 de març estava, per aquelles dates, justament entre la constel.lació d'Aries i la de Peixos.

Si l'equinocci estés fixe al 21 de març això seria sempre correcte. Però no és veritat, l'equinocci va canviant degut al moviment de precessió al qual està sotmés l'eix de la terra. Què és això de la precessió? Doncs esteu farts de veure-ho: és el moviment que descriu una baldufa al girar quan el seu eix no és vertical.


[si cliqueu les imatges es mouen]

En el cas de la Terra, una rotació completa de l'eix de la Terra pel moviment de precessió dura uns 26.000 anys. Actualment, l'equinocci de primavera se situa entre les constel.lacions de Peixos i Aquari, pràcticament a tocar a Acuari.

Això ens porta al primer gran error de l'astrologia: una persona que hagi nascut al 5 d'abril, per exemple, segons l'Astrologia és Aries perquè en el moment de néixer té el Sol a la constel.lació d'Aries.

Però això només era vàlid fa 2000 anys. Ara mateix, té el Sol clarament sobre la constel.lació de Peixos. "Que mala suerte..." que diria aquell...

El segon gran error de l'astrologia és que es va "descuidar" dos signes: Ofiuco (la primera quinzena de desembre) i Cetus (entre Peixos i Aries). Perquè? Doncs senzillament perquè, encara que es coneixien des de feia temps, en el moment de muntar tot el "tingladu" estaven lluny de l'el.líptica...

A més a més, l'astronomia ha evolucionat moltíssim ens els últims 2000 anys, s'han descobert nous planetes (Urà, Neptú, Plutó, ...) la precessió o nous objectes celestes com púlsars, quàsars,... dels quals ni se'n considera la possible influència.

I parlant de la possible influència dels astres al naixement d'una persona, per exemple, l'atracció gravitatòria que exerceix el ginecòleg que assisteix al part és unes 6 vegades més gran que la què exerceix Mart...

Resumint, que l'astrologia com a entreteniment d'acord, i moooolt més si ens ho explica el Pitonissu Natx, però no gaire res més...

Osti quin rollo us he fotut!

Apa, a10, 11.

15 comentaris:

Anònim ha dit...

Astrologia, astronomia?
A mi el que m'interessa és la gastronomia!!!!!

Anònim ha dit...

hòstia Gavi, si al final serem amics i tot. A mi és el què mes m'interessa també!

Pavu ha dit...

Ho he aconseguit!! M'he llegit tot el rollassu que ens has fotut. Ara me l'he de tornar a llegir a veure si entenc alguna cosa...

natx ha dit...

Osti nano, quan tingui una tarda lliure m'ho llegeixo, sujuru!

Anònim ha dit...

Vaaaaaaale... reconec que m'he allargat una mica...

laiona ha dit...

ui no no!!!
a mi m'ha encantat!!!!

Querni for president!

laiona ha dit...

i de pseudociències n'hi ha unes quantes, no?!!!
a mi em foten una ràbia!!
Fora tot lo que sigui pseudociència!!!

Anònim ha dit...

Molt bona l'explicació. Jo d'aquestes pseudociències no me'n crec ni una. Després de desmuntar l'astrologia, hi hauria feina amb l'homeopatia, la grafologia, la quiromància (llegir les mans), la numerologia, el Tarot, l'ufologia (aquells que veuen ovnis a Montserrat), etc. A la foguera totes!

Anònim ha dit...

Però a veure, si la gent vol ser enganyada...pos deixeu que siguin feliços home! si total son cotre dies.

Anònim ha dit...

A l'homeopatia li tinc moltes ganes... ho deixem pel pròxim capítol de la mixeta d'Schrödinger...

Anònim ha dit...

Si fora la pseudociència!

Anònim ha dit...

Osti friki-querni... Ets un geni!
Amb tu de blogmaster ja ens podem jubilar tranquils. Estarem ben distrets!!!
Apa, a per la homeopatia i a pel record absolut de rotllu al blogpaià!!!

martinegre ha dit...

ostia blogmaster m'has xafat el cap de setmana,aquest cap de setmana segons el meu horoscop em "tocava" en tots els sentits(diners,sexe,amistats,familia,...)

Pavu ha dit...

Les enquestes electorals són pseudociència? I els quinielistes de dissabte al migdia? Què són????

Anònim ha dit...

osti Querni ho escrius tal com ens ho vas explicar l'altre dia sopant.
No ho entenc gaire, però ho trobo interessant. Però... que fumes:
trapadella, julibert o Maria??? tio, es que les teves filosofades em tenen al·lucnada!!! però em fan petar de riure, o raonar i pensar quin president més progre i llest que tenim. No cal canviar-lo oi???
Pel que fa al Gabi, el felicito per el tema grastronomia!! A veure si aviat em curro un àpat ben guatxi!!
apali anem a fer migdiada.