21 de març 2008

SETMANA SANTA


Les processons de Setmana santa

És difícil fer una història de les processons cristianes, encara que cap pensar que en els primers temps de persecució serien molt estranyes, i només en l'interior dels llocs de culte. Existeix constància històrica d'algunes processons en l'Edat Mitjana, però, sens dubte, és arran del Concili de Tremp quan adquireixen una enorme importància, sobretot en l'Església Catòlica, com forma de mostrar les veritats de la fe al poble illetrat.





Actualment han perviscut amb diferent fortuna en diversos llocs del món. Si algunes són especialment conegudes, són les processons religioses a Espanya, molt habituals en Setmana Santa, encara que també fora d'ella.



Entre d' altres, podem trobar aquests tipus de processons:

•Setmana Santa. Es realitzen aquestes processons coincidint, òbviament amb la Setmana Major. En les processons setmanesanteras participen diferents col•lectius agrupats en cofradies o germanor religiosa advocats sota el reconeixement eclesiàstic de penitencials. Així doncs, els cofrats surten als carrers amb les seves Germanors acompanyant a un pas de Crist o Verge adscrit a un passatge de la Passió. Els integrants realitzen les estacions de penitència abillats amb túniques: penitents nazarets.

•Viacrucis, en les quals es va realitzant aquest exercici piadós, molt habituals en Quaresma, sobretot els divendres.

•Infantils, organitzades i integrades per nens (com, per exemple, la Processó dels Nens, en San Blas, i la processó del Corpus, ambdues en el municipi madrileny de Robledo de Chavela. També es pot destacar la Processó dels Facundillos el Diumenge de Resurrecció de la Setmana Santa a Granada.

•Rosari de la Aurora, es realitza al matí primerenc, poc després d'haver clarejat, i es resen els misteris del Rosari.

•Rosari de les espelmatòries, igual que l'anterior, però una vegada enfosquit, els germans van amb veles.

•Processó d'impedits, es duu l'Hòstia consagrada als malalts que no poden desplaçar-se a l'església.

•Processó del Corpus Crist, en la qual es passeja l'Hòstia consagrada, en la festivitat homònima.

•Processó de glòria, que es realitza amb alguna avocació gloriosa, de la Verge, Crist o algun sant.

•Processó marítima, es fa en part o en la seva totalitat sobre un vaixell. Són molt habituals les de la Verge del Carmen

•Processó de rogacions es realitza per a demanar algun favor, habitualment la pluja. Molt normals en segles passats, ara són poc habituals.



COSTALEROS:

Costalero es el nom que rep cadascun dels menbres d`una hermandad encarregats de carregar und de las imatges o passos que formen part dels “cortejos religiosos processionales” durant la setmana santa d`andalussia.



Dins de l`hermandad tenen la feina mes important, que es la de portar el pas a costal..

10 comentaris:

laiona ha dit...

a mi ja em perdonareu, però com la Virgen del Negro cap...

Querni ha dit...

fins i tot els vidres es trenquen al seu pas pel carrer major...

Anònim ha dit...

EL CONCILI DE TREMP????? DE TREMP
???? EL TREMP DEL PALLARS JUSSÀ?????

laiona ha dit...

No Sama, és de Trento catalanitzat: trento-Trent-Tremp!!!!!
Mira que un catalanista com tu no saber això...

Anònim ha dit...

Ahhhh!!
Estava a punt d'anar a cremar les Carmen! Mira que si durant tota la nostra infancia ens han explicat el concili de Trento i resulta que va ser a Tremp....
Però potser té raó el Xino, i el tractat va ser a Tremp, i el van traduïr malament al Castellà, i Italià....Tremp-Treng-Trempo-Trento...

Anònim ha dit...

On s'has vist!!!! Un ex-alumne de les carmelites i que no sàpiga res del concili de Trento. Sama, torna imediantament a les Carme a fer un curs accelerat de liturgia religiosa!!!!!!!

Anònim ha dit...

Les "carmes" ja no son el que eren. Ja no hi han monges i no es diuen ni "Carmes", es diuen Escola Vedruna! on anirem a parar!

tomashawk ha dit...

desde que jo vaig marxar ja no van ser el que eren..

Anònim ha dit...

Dr Jou, tengo una pregunta para usted:
Podries parlar del flato?? perquè ve? Com es pot evitar??

KOPINI ha dit...

Des d'on vas marxar? tomashawk?