13 de març 2008

La mixeta d'Schrödinger

Hola canalla!

Avui toca llegir! Amb el Querni hem decidit fer de la Mixeta una secció quinzenal que compartirem amb tots vosaltres per desvetllar algunes de les grans mentides que ens envolten en la nostra vida quotidiana. És veritat que és una secció “rotllu” però, avui per exemple, aquesta parrafada us pot ajudar a modificar un xic l’economia familiar . Si no voleu llegir tant, podeu anar directament a les conclusions i llavors potser us ho voldreu llegir.

Derivats lactis. La indústria lletera i la publicitat han fet que els consumidors visquem TOTALMENT ENGANYATS respecte aquests productes alimentaris. Ens marejen amb múltiples models, sabors i colors, i sobretot múltiples preus, cada cop més elevats.

Parlaré de 3 productes bàsicament, els quals em foten molta ràbia pel fet que paguem molt més per ells, i realment, no és just.

Iogurts i llet enriquits amb Calci: els productes lactis en general, són molt rics en Calci, un mineral que els nostres teixits (sobretot els ossos) agraeixen. Aquests iogurts i llets als quals s’afegeix Calci, aquest prové d’orígen vegetal, i sorprenentment, els humans gairebé no l’absorbim, de manera que paguem de 0,50 cèntims a 1 € més, per una llet que representa que ens aporta més que un altre i en realitat, fa exactament el mateix. Per tant, no caldria comprar-ne.

Iogurts i llet enriquits amb Soia: la soia és un aliment molt apreciat per els efectes beneficiosos que proporciona al nostre organisme. De fet així ho avalen els consumidors mil·lenaris orientals. Però, des d'uns anys ençà, s’està fent un abús de la suplementació amb soia, de manera que a una nevera normal podem trobar: llet amb soia, iogurt amb soia, tofu, galetes amb soia, sucs de fruita amb soia, etc. Només comentar-vos que la soia és rica en fitoestrògens ( una hormona vegetal) i que aquesta en excés, és tòxica.

Els malanomenats productes “bio”: com els que porten lactobacillus, bifidus etc. Cal conèixer dos aspectes:

Prebiòtics: són aquells que contenen substàncies no digeribles que estimulen selectivament el creixement de certs bacteris de la flora intestinal afavorint diverses funcions de l'organisme. Ex: un exemple són els iogurts amb fibra.

Probiòtics: tot organisme viu que ingerit en certa quantitat pot proporcionar efectes beneficiosos per a l'organisme. Afavoreixen la regeneració i manteniment de la flora intestinal. Ex: els Actimels.

Els iogurts i formatges de per si, ja tenen un benefici important sobre l'organisme, sobretot sobre el nostre sistema digestiu (perquè estan fermentats) , però, només puntualitzar que perquè aquests productes tinguin l’efecte reforçant del sistema immunitari que ens fan creure en els anuncis, ens caldria pendre quantitats industrials d’Actimel al dia ( i també depèn de l'hora del dia, la temperatura en què ho prenguis, etc). I no cal que us digui el preu que tenen, prohibitiu vist l’efecte que poden exercir sobre el cos.

I per últim, us heu preguntat mai perquè després de pendre el cafè amb llet, us apreta quelcom a les vostres entranyes que us fa sortir disparats cap al lavabo?

Molt sensill, els animals adults ( inclòs l’home, eh) no disposem de l’enzim capaç de trencar els enllaços entre les molècules de la llet, o sigui, que no tenim capacitat per digerir la llet, ja que aquesta és un aliment única i exclusivament per a lactants. Exemple il·lustratiu:

Heu vist mai una vaca mamant d’una altra vaca? O una truja mamant d’una altra truja?

Això no vol dir que a tothom li faci el mateix efecte.

CONCLUSIÓ:

No es pot negar que els derivats de la llet són aliments molt bons per a nosaltres, però a vegades, ens deixem endur per la publicitat i ens gastem més diners en un producte que, com més simple, millor funciona. Una cosa és que paguem un producte perquè ens agrada més que un altre, i l'altra és que paguem per quelcom que en realitat, no és. Quin rollu us he fotut!

Bé, ja sabeu una cosa més, que pot repercutir en la vostra economia domèstica, o no.

Fins la setmana que ve!

10 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt bé Laiona!!! et felicito. Jo molt temps que prenc batut de soia, perquè clar no en puc dir llet perquè la soia no és deu pas poder munyir oi? I a vegades també en bec de civada i d'arròs, totes bones per la meva panxa però carissimes...
No sabia que soia fos el mateix que soja, soia deu ser la forma correcte oi?
apalí nem a sopar

laiona ha dit...

Correctooo!!
Soia és soja en català.

Anònim ha dit...

Amb la llet estem a la cua DE España i DE Europa!

Querni ha dit...

Primer de tot CHAPEAU per la lliço!

Una pregunta: hi ha alguna diferència entre la llet sencera i la desnatada respecte aquesta incapacitat dels adults de digerir-la?

Una altra pregunta: aquesta incapacitat digestiva també és extensiva a derivats com ara el formatge i els iogurts? Pel què dius, aquests són beneficiosos, oi?

Res més, i eeeendavant amb el programa!

Anònim ha dit...

Una pregunta:
Com és que després de veure un cafè amb llet o tallat pel matí venen ganes d'anar al WC i encanvi pots veure un got sencer de llet durant el dia i no passa res? Potser no tot és culpa de la llet?

Blogmaster ha dit...

Uns apunts:
-Un dels components de la llet és la lactosa (en un 5% aprox.).
-Gràcies a un enzim anomenat lactasa, la lactosa es pot descomposar en glucosa i galactosa, components que si que es poden absorbir sense problemes.
Aquest enzim és especialemnt abundant durant la infància, però en l'edat adulta pot disminuir. La manca d'aquest enzim provoca el què es coneix com a intolerància a la lactosa, que fa que no puguem digerir correctament la llet.
En els països mediterranis un 20% dels adults tenen manca de lactasa. Però en canvi al pasïsos centre-europeus o nòrdics, pràcticament un 0% de la població és intolerant a la lactosa. A l'Àfrica, totalment al revés, gairebé un 100% de la població no la tolera.

Curiós...

Pavu ha dit...

És el mateix beure un got sencer de llet semi que beure mig got de llet sencera?

laiona ha dit...

Respostes:

La llet sencera és la llet tal i com surt de la vaca *, és a dir, amb tots els components: aigua, proteïna i grassa i immunoglobulines. A la semidesnatada, se li extreu part de la grassa, i a la desnatada tota la grassa.
*Heu de saber, que la llet que surt de la vaca ha de ser tractada tèrmicament per poder-ne beure ( pasteuritzada, esterilitzada (segura sanitàriament, però molt pobre nutritivament) o bullida((poc recomanable)) ) i, les centrals lleteres, es dediquen a diluir la llet amb aigua, (acció totalment il·legal) i com a conseqüència, el que ens bevem, és llet aigualida. Aquestes empreses compren la llet als ramaders per un % de grassa i un % de proteÏna (que marca la Unió Europea) i llavors ells hi afegeixen l'aigua. O sigui, un frau. Ha passat forces vegades i és un secret a veus, però la societat és així. Ara no sé com està l'assumpte.
Llavors jo penso que si hem de beure llet perquè ens agrada, millor que sigui sencera, perquè la grassa que porta la llet, és bona (però no cal abusar-ne).
Iogurts i formatges en podem menjar perquè són fermentats. Es fan a partir de la llet, i mitjançant tota una sèrie de mecanismes, més l'addició de microorganismes fermentadors, fan fermentar la lactosa ( que és un sucre). Els productes fermentats, en general só n bons per l'organisme perquè van bé per la flora i el trànsit intestinal.
Ah, i no és el mateix ser intolerant a la lactosa, que tenir intolerància o al·lèrgia al lactis i derivats ( en un cas, no tolerem la lactosa i, per tant, es poden consumir els iogurts i formatges, i en l'altre cas, l'al·lèrgia la provoquen les proteïnes, i com a conseqüència, no podem menjar ni llet ni cap derivat).

Gabi, respecte a la teva pregunta, no en tinc ni idea...això també passa amb el suc de taronja, que no és igual al matí, que a la tarda...no ho sé.

A la propera secció ens ocuparem de la resta de derivats lactis: la mantega i la margarina...tot un món!!

natx ha dit...

Aquesta secció em sembla molt bé! (eps cada 15 dies eh! tampoc cal abusar).
Jo tinc una sugerencia: si voleu "desvetllar algunes de les grans mentides que ens envolten en la nostre vida quotidiana" podrieu parlar de les religions en general o de la católica en particular. Se que potser és un tema espinos però aquí el deixo...

Anònim ha dit...

En prenem nota!

No cal dir que si algú té algun tema que li agradaria que provéssim d'explicar, només ens ho ha de dir.