16 de març 2008

Consultori greixós del Dr Jou ©

Si molts de vosaltres, que ja comenceu a fer panxa o el farem en pocs anys, us feu una analítica segur que tindrem el desagradable gust de conèixer que són el colesterol bo, el colesterol dolent i els triglicèrids. De fet llegia l'altre dia que els homes de la nostra generació (entre 30 i 40 anys) som els quin tenim més risc de patir problemes cardíacs en un futur no gaire llunyà. Ho deien perquè molts hem deixat de fer esport, estem criant panxa i alguns a sobre encara fumen. A partir del 40 o 45 es veu que la gent es torna a cuidar una mica més i molts ja prenen medicació.

El Dr Jou intentarà explicar de manera entenedora que son els diferents tipus de colesterol i que podem fer per controlar-los.

El colesterol té dos orígens: el que procedeix dels aliments i el que fabrica el propi organisme. És un greix imprescindible per les seves funcions (formació d’estructures cel·lulars i d’algunes hormones), però en excés és causa d’arteriosclerosi. Hi ha dos tipus de colesterol: el dolent (LDL) és el que es va dipositant dins les parets de les artèries i en disminueix el calibre, per tant és un risc cardiovascular; i el bo (HDL) és el que té la funció de «netejar» el colesterol que s’acumula a les artèries. Les HDL es consideren bones perquè condueixen el colesterol des de les cèl·lules perifèriques fins al fetge, i així eviten que s'acumuli en les parets dels vasos sanguinis.

El colesterol de la dieta només es troba en aliments d'origen animal, entre els quals destaquen les vísceres, les carns i els embotits, la nata i la mantega i la pastisseria que porta com a ingredients lactis o greixos animals i ou.

Per augmentar el colesterol bo cal fer una vida sana, seguir una dieta rica en fibra i pobre en greixos, sobretot saturats, i colesterol, amb un consum moderat de vi i practicar exercici físic. És molt important deixar el tabac. El sedentarisme, l’alcohol, els greixos saturats, el tabac i l’obesitat fan disminuir el colesterol bo.

Us deixo un link per calcular el vostre risc cardiovascular en 10 anys. Bàsicament és el risc que teniu de patir un problema cardiovascular (infart, angina...) en els propers 10 anys. Per calcular-lo necessitareu saber els vostres valors de colesterol i HDL colesterol, també fa falta saber la vostra tensió arterial sistòlica que és la primera que es mesura (per exemple si la teniu a 120/60, la sistòlica és la de 120)
http://hp2010.nhlbihin.net/atpiii/calculator.asp?usertype=prof#cholesterol

Sento continuar portant males notícies...

3 comentaris:

laiona ha dit...

A mi m'agradaria saber perquè hi ha més risc en homes que en dones. O és que això ara ha canviat pel fet que les dones fumen més i no es cuiden tan?

Anònim ha dit...

Jo crec que és lupus...

Anònim ha dit...

Les dones teniu menys risc ja que produiu estrogens que són protectors de les malalties cardíaques. A la menopausa s'acaba el "xollo" i si no us cuideu teniu el mateix risc que nosaltres (sobretot si fumeu i no feu exercici)