14 de març 2009

Crítica de Watchmen

Hola canalla,

Com us vaig prometre la setmana passada, us faré la crítica de Watchmen.

Per començar he de dir que jo vaig disfrutar com un "enanu", però he de confessar que hi haurà dos grups d'opinió, que es correspondran amb la gent que ha llegit el còmic, i la que no. O sigui que farem dues crítiques, escolliu la que us vagi bé.

Abans de res, cal comentar que Watchmen està considerada per la revista Time com una de les millors 100 novel.les de tots el temps. I com ja he dit diverses vegades, és probablement el millor còmic que s'ha escrit mai. Es tracta d'una narració complexa, amb moltes subtrames, flashbacks biogràfics dels personatges, una estructura visual característica (amb una estricte disposició de les vinyetes), i una estructura narrativa, que fan que portar aquesta obra al mitjà cinema sigui molt i molt difícil.


1. Pels qui han llegit el còmic.

Doncs bé, podriem dir que el director Zack Snider, ha aconseguit un resultat bastant digne, que no decebrà als fans de l'obra, tot i que es pren la llibertat d'introduir algun canvi important en l'argument (per els més puristes, això serà un sacrilegi...). Però que tot i així, conserva en certa manera l'esperit de l'obra original. A mi el canvi introduit en el final no m'ha acabat de convèncer.

Hi ha escenes que estan calcades a les del còmic, i els actors en general estan correctes. Les escenes d'acció, conserven l'aire que el director ja ens va mostrar a 300, amb un ús espectacular de la càmara lenta (sens dubte herència de Matrix). Ha aconseguit plasmar perfectament l'estètica del còmic.

Com a punt negatiu, a mi no em va agradar que en certs moments sembla que els protagonistes tinguin una força i unes habilitats sobrehumanes (quan el Comediant trenca una paret d'un cop depuny, per exemple), mentre que en el còmic, només són persones normals. L'únic que té poders (i quins poders!) és el Dr. Manhatan. I parlant d'ell precisament, un altre punt negatiu (potser per la dificultat de traslladar el còmic a la pantalla de què parlava abans) és que el director no aconsegueix transmetre'ns la percepció del temps que té aquest personatge. Per ell no hi ha passat ni futur, i això no queda ben definit a la pel.lícula. Al còmic, el capítol centrat en el Dr. Manhatan és magistral.

També diria que he trobat a faltar que s'aprofundís una mica mès en el personatge de Rorschac. És més que un simple psicòpata.

Malgrat tot, com he dit abans el resultat és bastant digne, tenint en compte la dificultat del projecte. A mi, els 160 minuts que dura la pel.lícula em van passar volant.

Nota: 8 sobre 10



2. Pels que no han llegit el còmic

Es tracta d'una pel.lícula d'acció, que es fa massa llarga. Les escenes de lluita són sens dubte espectaculars, però poca cosa més, ja que no s'acaba d'entendre de què va. Es descobreix una història previsible i a voltes amb situacions i personatges ridículs.

En el cas de l'anterior pel.lícula del director, 300, com que l'argument tampoc dóna per gaires històries, amb les escenes d'acció ja n'hi havia prou, i ni que no haguessis llegit el còmic, no es trobava a faltar. Aquí no. És molt difícil seguir i comprendre l'abast de la història sense coneixer-la abans.

Segurament la pel.lícula se us farà llarga i us deixarà bastant indiferents, fins i tot aburrits.

Nota: 5 sobre 10 (l'aprovo pels efectes i la qualitat visual, per l'argument suspendria)

Un consell: llegiu-vos el còmic!

Per cert, sembla ser la l'edició en DVD inclou una hora més de metratge i en els extres hi ha la història dels pirates (una anada de bola brutal de l'obra original) i la dels Minute Men. L'espararé amb candeletes!

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Vidal, quants calçots ten pel cap de setmana que ve?

Anònim ha dit...

300 +/- 10
Que va fer el Quim a la marxa Beret?

Anònim ha dit...

Segons la crítica va fer pena, però si has vist el còmic ho va fer de collons

Anònim ha dit...

Quim Macià va tocar fons...

Anònim ha dit...

Pobret, stava molt constipat! I anava mol abrigat! Tenia febre...